De Middeleeuwse Stad

webkwestie / webquest

Werkwijze

Om als een echte journalist een krantenartikel te kunnen schrijven, moet je de volgende stappen doorlopen:

  1. Download het document handleiding voor beginnende journalisten.doc

  2. Kies een onderwerp uit de middeleeuwse stad waarover je wilt gaan schrijven. Je kunt kiezen uit de volgende onderwerpen:

    • Eten en Drinken;

    • Gezondheid, hygiëne en ziekte;

    • Kleding en mode;

    • Handel en ambachten;

    • Stad en huizen.

  3. Schrijf voor jezelf op wat je al weet over dit onderwerp.

  4. Schrijf, voor je gaat zoeken, zo duidelijk mogelijk op papier wat je wilt weten: maak vijf vragen over het onderwerp waarop je antwoord wilt krijgen.
   Bekijk de pagina
   beoordeling om te zien waarop gelet wordt als je je werk inlevert.

  5. Via het Internet is informatie beschikbaar. Als je hebt bepaald wat je precies wilt weten ben je in staat om die informatie uit de tekst te halen die je nodig hebt om je krantenartikel te schrijven. Je gebruikt hierbij uitsluitend bronnen die via deze WebQuest beschikbaar zijn, omdat dit “betrouwbare” bronnen zijn.

  6. Lees de informatiebronnen goed door en noteer tijdens het lezen de gevonden antwoorden op jouw vragen. Als je op de site geen bruikbare informatie hebt gevonden kun je een andere site proberen.

  7. Als je geen vragen kunt bedenken, mag je gebruik maken van de vragen uit de WebQuest Encyclopedie. Maar deze vragen kunnen ook door andere journalisten worden gebruikt, waardoor je artikel minder origineel is. Hierdoor is je artikel misschien niet goed genoeg om in de extra editie van de krant te worden geplaatst!!

  8. Maak met behulp van de door jou gevonden antwoorden een samenvatting van 200 woorden. Zorg dat je de vragen die je zelf hebt opgeschreven zo goed mogelijk beantwoord. Type je samenvatting uit: jouw artikel is nu klaar.

  9. Beoordeel zelf, met behulp van de evaluatie, of jouw artikel goed genoeg is om in de extra editie van de krant te worden geplaatst.

  10. Als je het krantenartikel goed genoeg vindt, lever je hem in bij de hoofdredacteur (jouw juf of meester) van de krant.